Blijf je met je inrichting graag zo dicht mogelijk bij de natuur? Dan is betonstuc een fijn product om mee te werken. Je gebruikt het om wanden, vloeren en meubels een natuurlijke afwerking te geven. Het is hoogwaardig pleistermateriaal waarmee je verschillende ondergronden een moderne en strakke betonlook geeft. Daarmee ga je voor een natuurlijke afwerking die past binnen veel verschillende interieurs, van modern en industrieel tot landelijk en klassiek.

Betonstuc is met de juiste coating waterdicht, slijtvast en onderhoudsvriendelijk. Maar zelf betonstuc aanbrengen, is dat goed te doen? Jazeker! Daar hebben we bij Van Beton een heel handig stappenplan voor. Je leest het hieronder!

Stappenplan zelf betonstuc aanbrengen

Zelf betonstuc aanbrengen begint altijd met het uitkiezen van de kleur. Daarnaast maken we bij Van Beton onderscheid tussen betonstuc voor op de vloer en betonstuc voor alle andere toepassingen. Beide zijn in verschillende mooie kleuren verkrijgbaar. Wat dacht je bijvoorbeeld van klassiek betongrijs of zilvergrijs? Of kies voor het warme terracotta. Ook het stijlvolle zwart, antraciet en gebroken wit vind je in onze collectie.

Vervolgens is het tijd om te bedenken hoeveel betonstuc je nodig hebt. Daarvoor is het nodig om de oppervlakte te berekenen die je gaat stucen. Van betonstuc heb je ongeveer een kilo nodig per vierkante meter. Dan heb je genoeg om 2 lagen aan te brengen. Door gelijk de juiste hoeveelheid betonstuc te kopen, voorkom je dat je halverwege je werk moet stoppen. Daarnaast is het financieel vaak aantrekkelijker om meteen een grotere hoeveelheid te kopen.

Stap 1. Zorg voor een goede voorbereiding

Ga je zelf betonstuc aanbrengen op de vloer, de muur, in de keuken of in de badkamer? Dan is de eerste stap altijd een goede voorbereiding. Betonstuc aanbrengen is niet heel moeilijk, zeker niet als je al enige stuc ervaring hebt. Toch is het goed om je vooraf altijd goed in te lezen. Lees de instructies op de verpakking en bekijk de instructievideo over betonstuc aanbrengen.

Voor je gaat beginnen, moet je altijd eerst de ondergrond die je gaat behandelen vet- en stofvrij maken. Als er nog gaten of scheuren in het oppervlak zitten, dan vul je die op met een plamuurmiddel. Dan zie je er na het aanbrengen van de betonstuc helemaal niets meer van.

Vergeet vervolgens ook niet om de ruimte rondom je klus af te plakken. Misschien is het zelfs nodig om bepaalde spullen af te dekken met een plasticfolie. Zorg er ten slotte voor dat je alles wat je tijdens het stucen nodig hebt, bij de hand hebt. Er is niets zo vervelend als dat je nadat je bent begonnen nog op zoek moet naar een spaan.

Stap 2. Breng de primer aan

Voor je betonstuc gaat aanbrengen, moet je het oppervlak eerst voorbehandelen met een primer. Bij Van Beton hebben we voor betonstuc een speciaal ontwikkelde primer. Deze betonstuc primer zorgt voor een gelijkmatige zuiging van de ondergrond. Hierdoor dekt de betonstuc uiteindelijk beter. Vooral voor erg zuigende ondergronden is dat ideaal.

De primer voor betonstuc breng je aan met een brede kwast of roller. Indien gewenst, kan je de primer nog verdunnen met 10% water. Na het aanbrengen van de primer, wacht je 6-12 uur voordat je de betonstuc aanbrengt. De ondergrond moet namelijk eerst weer helemaal goed droog zijn.

Stap 3. Breng de betonstuc aan

Als de primer goed droog is, kan je met de betonstuc aan de slag. Zelf betonstuc aanbrengen begint altijd met het goed doorroeren van de betonstuc. Dat doe je met een spaan of verfmixer. Vervolgens breng je een eerste laag betonstuc aan met een spaan of spackmes. Je verdeelt de betonstuc gelijkmatig over het oppervlak. Probeer bij deze laag een korreldikte aan te houden. Deze eerste laag laat je vervolgens minimaal 2 uur drogen. Voor een rustiger eindresultaat, kan je de eerste laag daarna schuren met korrel 100.

Als de eerste laag betonstuc droog is, breng je de tweede laag aan. Ook voor deze laag gebruik je weer een spaan of spackmes voor het aanbrengen. En ook hier houd je een korreldikte aan. Deze tweede laag bepaalt uiteindelijk het eindresultaat. Laat de tweede laag betonstuc minimaal 24 uur drogen. Ook de tweede laag kan je daarna schuren met korrel 80 of 100.

Stap 4. Breng de coating aan

Na het schuren maak je het oppervlak met een droge doek opnieuw stofvrij. Daarna breng je een speciale PU-coating aan. Voor het aanbrengen, moet je de coating eerst nog klaarmaken. De coating bestaat uit 2 componenten die de betonstuc beschermen. De 2 componenten moet je eerst nog even goed door elkaar mengen. Daarvoor heb je een schone maatbeker en verfmixer nodig. Als de coating klaar is, breng je die aan met een microvezelroller.

 

Zelf betonstuc aanbrengen op verschillende ondergronden

Met bovenstaand stappenplan is zelf betonstuc aanbrengen helemaal niet zo moeilijk. De ondergrond waarop je de betonstuc aanbrengt, maakt voor de werkwijze niet uit. Betonstuc op de muur, vloer of meubels? Het kan allemaal. Dat maakt dat je betonstuc makkelijk in verschillende ruimtes in huis kan toepassen. Betonstuc laat je in de woonkamer terugkomen op de muur of vloer. Of je geeft een oude kast of dressoir een mooie natuurlijke afwerking.

Omdat betonstuc door de coating waterdicht en schimmelwerend is, kan je het ook heel goed in natte ruimtes toepassen. Wat dacht je van betonstuc in de keuken? Door het aan te brengen over bestaande tegels, geef je de keuken heel makkelijk een compleet andere uitstraling. En doordat het stucwerk vlekbestendig is, hoef je ook niet bang te zijn dat je het snel weer moet overschilderen.

We zien het gebruik van betonstuc ook in de badkamer of op het toilet. Dat komt mede omdat het met de juiste coating makkelijk aan te brengen is. Door de wand eerst met Ardex R1C te bewerken en vloer te egaliseren, hoef je de bestaande tegels niet eerst te slopen voordat je de badkamer of het toilet gaat aanpakken. Bij betonstuc in de badkamer moet je alleen opletten dat je het niet in de douchehoek aanbrengt. Daar is het net niet waterbestendig genoeg voor. Betonstuc is vooral heel fijn als je vloerverwarming in de badkamer hebt.

Betonstuc kopen bij Van Beton

Wil je zelf betonstuc aanbrengen op de muur, de vloer, in de badkamer of de keuken? Ontdek dan de verschillende mooie kleuren betonstuc in het assortiment van Van Beton. Je koopt betonstuc bij ons per kilo of je haalt meteen een complete set in huis. Met een set heb je direct alles in huis om zelf met betonstuc aan de slag te gaan. Bestel je bij ons op werkdagen voor 12:00 uur? Dan heb je de betonstuc de volgende dag al in huis. Bij bestellingen vanaf 80 euro is de bezorging helemaal gratis.

Heb je nog vragen of advies nodig? Neem dan gerust contact op met een van de onze professionals. Zij helpen je graag.