Wat is het verschil tussen kalkverf en krijtverf?

Ga je binnenkort beginnen aan een schilderklus? Dan ben je je waarschijnlijk aan het oriënteren op de verschillende soorten verf die het effect sorteren waar je naar op zoek bent. Mist je woning wat sfeer en warmte? Dan kom je al snel bij kalkverf of krijtverf uit. Misschien denk je zelfs dat beide verfsoorten hetzelfde zijn. Dan ben je namelijk niet de enige.

Kalkverf en krijtverf lijken op het eerste oog veel op elkaar. Daarom halen veel mensen de twee ook door elkaar, of denken ze zelfs dat de verfsoorten identiek zijn. Ondanks dat beide verfsoorten natuurlijke pigmenten hebben die zorgen voor een intense kleur, verschillen ze wel degelijk van elkaar. Maar wat is het verschil tussen kalkverf en krijtverf? Daar lees je hieronder meer over!

Wat is kalkverf?

Kalkverf is de oudste verf die er bestaat. De geschiedenis van de verf gaat dan ook honderden jaren terug. Dat kalkverf al zo oud is, heeft waarschijnlijk te maken met de manier waarop je het maakt. Het belangrijkste bestanddeel van kalkverf is kalk. Daarnaast bevat het alleen water en kleurpigmenten. Daarmee is het een 100% natuurlijk product. Dat betekent dat het ook zeer milieuvriendelijk is.

Kalkverf heeft een heel eigen mat en poederachtig karakter. De manier waarop je de kalkverf op de muur aanbrengt, bepaalt ook het eindresultaat. Doordat de verf wat ruwer is, krijg je nooit een egale uitstraling. Dat zorgt ervoor dat de verf warmte en sfeer aan een ruimte toevoegt. Na het aanbrengen droogt kalkverf mooi en snel op, maar sluit het de wanden niet helemaal af.
Om de verf oppervlakte te beschermen tegen vuil en vocht kun je de Verf Protect als laatste laag aanbrengen. Deze coating is vuil- en waterafstotend, maar niet 100% waterdicht. Neem de muren dus enkel af met een vochtige doek. Voor wanden in de badkamer raden we aan geen coating te gebruiken, dit omdat de Kalkverf de wand laat ademen en zo schimmel voorkomt. Ook is het niet mogelijk verf aan te brengen op de wand achter het fornuis.

Wat is krijtverf?

In krijtverf zit geen kalk. Dat is waarschijnlijk het duidelijkste verschil tussen krijtverf en kalkverf. Wat er wel in zit, is meer krijt dan gebruikelijk. Daarom krijg je met krijtverf een matte, fluweelachtige uitstraling waarmee je veel warmte en sfeer aan een ruimte toevoegt. Krijtverf kleurt mee met het daglicht. Daarom is het ook een populaire verf om meubels mee te schilderen. Die krijgen afhankelijk van de lichtinval in huis door krijtverf steeds een net iets andere uitstraling.

Krijtverf is een zeer veelzijdige verf en op bijna elke ondergrond zonder speciale primer aan te brengen. Je schildert er makkelijk mee over een bestaande laag verf, latex of lak heen. Krijtverf hecht goed en makkelijk en is met water of een sopje eenvoudig af te nemen. Dat is handig bij het gebruik van krijtverf in ruimtes die snel vies worden, zoals de keuken, de badkamer of het toilet.

Het fijne van krijtverf is ook dat je het makkelijk weer kan overschilderen. Ben je de kleur zat of pakte het toch niet helemaal zo uit als je hoopte? Dan breng je gewoon een nieuw laagje krijtverf in een andere kleur aan.

Wat is het verschil tussen kalkverf en krijtverf?

Het belangrijkste bestanddeel van kalkverf is kalk, terwijl dat bij krijtverf krijt is. Daarmee hebben we meteen het duidelijkste verschil tussen de twee verfsoorten te pakken. Maar dat is natuurlijk niet het enige verschil. Wat is het verschil tussen kalkverf en krijtverf als we kijken naar het eindresultaat?

Kalkverf kenmerkt zich door de geheel eigen uitstraling. Hoe het eindresultaat van je schilderklus eruit ziet, hangt af van de manier waarop je kalkverf verwerkt. Wel zie je altijd het matte en poederachtige karakter van de verf op de ondergrond terug. De kleurpigmenten in de kalkverf zijn ook altijd goed terug te zien. Je geniet bij het eindresultaat echt van de verschillende kleurnuances in de verf. De uitstraling van kalkverf is wat ruwer. Daarnaast is de verf vochtdoorlatend, ademend en schimmelwerend. Voor het schilderen van meubels is kalkverf minder geschikt. Wel is het prima te gebruiken in vochtige ruimtes, mits je de juiste coatings gebruikt.

De uitstraling van krijtverf is fluweelachtig en aaibaar. In tegenstelling tot kalkverf, krijg je met krijtverf wel een egaal eindresultaat. Krijtverf is een matte verf waarvan de kleuren altijd goed tot hun recht komen. Door de samenstelling van de verf is het ook heel geschikt om meubels mee te schilderen. Daarin verschilt het ook van kalkverf. Het is op meer ondergronden toe te passen en heel makkelijk te verwerken. Zo is het ook mogelijk om met krijtverf over oude verf, latex of lak heen te schilderen.

Voor- en nadelen van kalkverf en krijtverf

Wat is het verschil tussen kalkverf en krijtverf als we kijken naar de voor- en nadelen? Om die vraag te beantwoorden kijken we eerst naar de belangrijkste voordelen van beide verfsoorten. Wat ze gemeen hebben, is dat ze allebei milieuvriendelijk zijn en dat de muren na het aanbrengen goed blijven ademen. Hierdoor is er minder kans op vochtproblemen.

Kalkverf heeft daarnaast als voordeel dat het schimmelwerend is en zorgt voor een authentiek effect. Ook heeft kalkverf een brandvertragende werking. Krijtverf dekt goed, is makkelijk aan te brengen op verschillende ondergronden en maak je makkelijk schoon. Bovendien is het eenvoudig te overschilderen.

Beide verfsoorten hebben ook zo’n hun nadelen. Wat ze gemeen hebben is dat ze gevoelig zijn voor vuil. Doordat de muren blijven ademen, trekken stof, vetten en vloeistoffen er snel in. Ondanks dat je de verf met een natte doek kan afnemen, krijg je hardnekkige vlekken er niet altijd meer uit. Bij krijtverf is het redelijk hoge prijskaartje nog een bijkomend nadeel.

Schilderen met kalkverf

Nu je antwoord hebt op de vraag: wat is het verschil tussen kalkverf en krijtverf, heb je wellicht besloten om met kalkverf aan de slag te gaan. Ga je kalkverf aanbrengen op de muur? Dan is het belangrijk dat je vooraf weet hoe je dat aanpakt. Zo is het bij kalkverf altijd nodig om eerst een primer aan te brengen. Daardoor hecht de kalkverf beter op de muur.

Daarnaast moet je de kleurpigmenten zelf aan de kalkverf toevoegen. Je moet de kalkverf dus zelf kleuren met een kleur naar keuze. Vervolgens breng je de kalkverf aan met een blokkwast. Door mooie vloeiende bewegingen te maken, krijg je het levendige en warme eindresultaat waar kalkverf bekend om staat.

 

Kalkverf kopen bij Van Beton

Bij Van Beton zijn we een groot fan van kalkverf. Daarom hebben we in ons assortiment mooie en kwalitatief zeer goede kalkverf in verschillende prachtige kleuren. Bij ons koop je een pot van 1, 2 of 4 liter, of een combinatie van de 3. Daarmee haal je altijd precies de hoeveelheid in huis die je nodig hebt. Bestel je op werkdagen voor 12:00 uur? Dan bezorgen we de kalkverf de volgende dag al bij je thuis. Bij een bestelling vanaf 80,00 euro is de bezorging bovendien helemaal gratis.

Heb je nog vragen of advies nodig? Neem dan gerust contact op met een van de onze professionals. Zij helpen je graag.