Wat is het verschil tussen betonlook verf en kalkverf?

Zijn de wanden in je woning aan een nieuw likje verf toe of verhuis je binnenkort naar een nieuwe woning? Dan denk je vast al na over de verschillende soorten wandbekleding waar je uit kan kiezen. Kies je voor verf of behang? En als het verf wordt, moet het dan mat of glans zijn? De keuze hangt helemaal af van het effect dat je wilt bereiken.

Ben je fan van een industriële en stoere inrichting? Dan raden we het gebruik van betonlook verf aan. Of ben je op zoek naar verf om je woning een warme, sfeervolle look te geven? In dat geval bereik je met de poederachtige, matte uitstraling van kalkverf het juiste effect. Beide verfsoorten zijn natuurlijk en vriendelijk in gebruik, maar verschillen ook het nodige van elkaar. Wat het verschil tussen betonlook verf en kalkverf is? Daar lees je hieronder meer over!

Wat is betonlook verf?

Betonlook verf doet precies wat de naam al doet vermoeden. Het geeft je wanden in huis een betonlook afwerking. Door de poederachtige, open structuur is het ideaal voor gebruik in industriële en landelijke interieurs. Je geeft er ruimtes in huis een stoere, rustige of chique uitstraling mee. Daardoor komt het ook in een moderne en klassieke inrichting goed tot zijn recht.

Betonlook verf is 100% ecologisch en recyclebaar, waardoor het een minimale belasting is voor het milieu. Je past het toe op onder meer gestuukte muren, geverfde muren, kalkpleistermuren, cementpleistermuren en natuursteen.

Wat is kalkverf?

Kalkverf kies je als je de wanden in je huis een mat en poederachtig karakter wilt geven. Daarmee geef je jouw woning een warme uitstraling. Het poederachtige karakter krijgt de verf door de samenstelling: een combinatie van gebluste kalk, water en kleurpigmenten. Die samenstelling is 100% natuurlijk, waardoor kalkverf een vriendelijke keuze is voor het milieu.

Wat is het verschil tussen betonlook verf en kalkverf?

Als we kijken naar het verschil tussen betonlook verf en kalkverf, dan vallen een aantal dingen op. Laten we beginnen met de samenstelling. Beide verfsoorten zijn op waterbasis en bevatten kalk. In betonlook verf vinden we daarnaast ook nog gruis en grove deeltjes, voor de stoere, industriële look. Daarmee hebben we ook meteen een verschil in eindresultaat te pakken. Betonlook verf kies je echt voor die stoere, industriële betonlook. Met kalkverf bereik je wel het poederachtige effect van beton, maar het doet net wat warmer aan.

Een ander verschil tussen betonlook verf en kalkverf zit hem in de manier waarop je de verfsoorten gebruikt. Betonlook verf is een kant-en-klare verf waar je meteen mee aan de slag kan. Bij kalkverf moet je zelf de kleurpigmenten nog aan de verf toevoegen. Dat kan het hele pakje zijn, maar minder toevoegen kan ook als je liever een iets lichtere kleur hebt.

Voor- en nadelen van betonlook verf en kalkverf

Wat is het verschil tussen betonlook verf en kalkverf als we kijken naar de voor- en nadelen? Beide verfsoorten hebben als voordeel dat het 100% natuurlijke producten zijn, waardoor ze niet schadelijk zijn voor het milieu. Daarnaast zijn zowel betonlook verf als kalkverf schimmel- en moswerend. Hierdoor zijn ze ook in vochtige ruimtes te gebruiken (met uitzondering van de douchehoek). Beide verfsoorten sluiten de muur niet af en zijn waterdampdoorlatend, waardoor je vochtproblemen voorkomt.

Natuurlijk hebben ook betonlook verf en kalkverf zo hun nadelen. Wat ze gemeen hebben is dat ze gevoelig zijn voor vuil. Doordat de muren blijven ademen, trekken stof, vetten en vloeistoffen er snel in. Voor de badkamer raden we aan geen coating te gebruiken, omdat de wand dan niet meer ademt. Dat moet wel in een vochtige ruimte. In de keuken raden we wel een coating aan. Alleen kan de verf niet achter het fornuis worden aangebracht. Hiervoor raden we betonstuc aan.

Schilderen met betonlook verf

Betonlook verf is een kant-en-klaarproduct dat daardoor erg gebruiksvriendelijk is. Na het aanbrengen van de Uni Primer, weet je zeker dat verf goed dekt. Schilderen met betonlook verf kan op wanden, plafonds, meubels, hout en meer. Daarmee is het een zeer veelzijdige verf.

Het aanbrengen van betonlook verf kan je doen in twee lagen. Voor de eerste laag gebruik je een blokkwast of roller, waarna je de verf minimaal 8 uur laat drogen. De tweede laag breng je voor het betonlook effect aan in lange strepen of ronde bewegingen, net wat je zelf het mooiste vindt. Deze laag laat je vervolgens minstens 24 uur drogen.

 

Schilderen met kalkverf

Aan kalkverf moet je voor gebruik zelf de kleurpigmenten toevoegen. Dat doe je door het pigment in een maatbeker met water te mengen: per 1 liter een half kopje water. Als er geen klontjes meer in zitten, meng je het door de blanke kalkverf met een verfmixer. Vervolgens is de verf klaar om met een blokkwast of roller aan te brengen. Maar niet voordat je ondergrond eerst behandelde met een primer.

Als de eerste laag na minimaal 8 uur goed droog is, kan je een tweede laag verf aanbrengen. Door deze laag in lange strepen of ronde bewegingen aan te brengen, creëer je een mooi effect. Deze laag laat je vervolgens minstens 24 uur drogen.

 

Betonlook verf en kalkverf kopen bij Van Beton

Bij Van Beton hebben we een ruim assortiment betonlook verf en kalkverf in verschillende prachtige kleuren. Je koopt de verfsoorten in een pot van 1, 2 of 4 liter, of een combinatie van de 3. Daarmee haal je altijd precies genoeg verf in huis. Bestel je op werkdagen voor 12:00 uur? Dan bezorgen we de verf de volgende dag al bij je thuis. Bij een bestelling vanaf 80,00 euro is de bezorging bovendien helemaal gratis.

Heb je nog vragen of advies nodig? Neem dan gerust contact op met een van de onze professionals. Zij helpen je graag.