Mist er wat warmte en sfeer in je interieur? Of ben je fan van een authentieke look binnen in je woning? Dan is het tijd om met kalkverf aan de slag te gaan. Daarmee verander je niet alleen wat aan de kleur op de wanden in huis, maar ook aan de structuur. En dat laatste is precies wat er nodig is om meer warmte en sfeer te creëren.

Kalkverf verandert de structuur door de poederachtige, matte uitstraling die de verf van nature heeft. Het is een echt natuurproduct met prachtige nuances die je wanden een warme en authentieke uitstraling geven. Maar hoe moet je kalkverf aanbrengen? Dat is heel eenvoudig. Zeker met het handige stappenplan van Van Beton. Je leest het hieronder!

Stappenplan kalkverf aanbrengen

Voor je kalkverf gaat aanbrengen, moet je eerst bepalen welke kleur je op de muur wilt hebben. Bij Van Beton onderscheiden we donkere en lichte tinten. Binnenshuis creëer je met een donkere tint snel meer warmte.

Zorg ook dat je vooraf goed berekent hoeveel kalkverf je nodig hebt. Dat doe je door uit te rekenen hoe groot het oppervlakte is dat je gaat schilderen. Te weinig verf kopen is zonde omdat je dan niet in een keer door kunt. Daarnaast is het voordeliger om in een keer een grotere hoeveelheid verf te kopen.

Stap 1. Bereid je schilderklus goed voor

Ga je kalkverf aanbrengen op een wand? Dan geldt wat voor elke schilderklus van belang is: zorg voor een goede voorbereiding. Zeker bij kalkverf is dat belangrijk, omdat er tijdens het schilderen nog maar weinig mogelijkheden zijn om fouten te herstellen. Lees je daarom vooraf goed in over het werken met kalkverf. Bekijk instructievideo’s en lees de instructies op de verpakking van de verf goed door.

Begin vervolgens altijd met het schoonmaken van de ondergrond die je gaat schilderen. De ondergrond moet vet- en stofvrij zijn. Zitten er nog gaatjes in de ondergrond? Dan is dit hét moment om die op te vullen. Na het schilderen zie je er dan helemaal niets meer van.

Zorg er daarnaast voor dat je alles wat je tijdens het schilderen nodig hebt in huis haalt en ga aan de slag in een opgeruimde ruimte. Het werkt het prettigst als je tijdens het schilderen voldoende ruimte hebt en nergens naar hoeft te zoeken. Tot slot moet je niet vergeten om de ruimte rondom je schilderklus af te plakken en waar nodig spullen af te dekken met plastic folie.

Stap 2. Gebruik de juiste primer

Kalkverf aanbrengen kan niet zonder de muur eerst te behandelen met een primer. Bij Van Beton verkopen we een Uni Primer voor kalkverf. Dit is een primer die direct klaar is voor gebruik. De Uni Primer is speciaal ontwikkeld voor het voorbereiden van zuigende ondergronden zoals vers gestucte, gips, gesausde, eerder geverfde wanden of houten wanden/oppervlakte. Dus voor vrijwel bijna alle ondergronden! De Uni Primer zorgt voor een gelijkmatige zuiging van de ondergrond en geeft hierdoor een betere dekking van je eindafwerking.

Stap 3. Breng de primer aan

De Uni Primer voor kalkverf is de eerste laag die je op de wand aanbrengt. Door de ondergrond voor te behandelen met de primer, hecht de kalkverf beter en verloopt de opname van de verf geleidelijker. Voor het aanbrengen van de primer gebruik je een blokkwast of microvezel roller. Het is net wat je zelf het prettigst vindt werken. De primer is te gebruiken op bijna alle ondergronden. Voor je de kalkverf gaat aanbrengen moet de primer eerst 24 uur drogen.

Stap 4. De kalkverf aanmaken

Koop je kalkverf bij Van Beton, dan ontvang je een blanke verf en los kleurpigment. Het kleurpigment is een poeder die je met een half kopje water aanmaakt. Dat doe je in een maatbeker volgens de instructies op de verpakking. Dat mengsel voeg je vervolgens toe aan de pot met blanke verf. Met een verfmixer meng je beide goed door elkaar tot een klontvrije substantie.

Stap 5. De kalkverf aanbrengen

Is de primer goed droog? Dan kun je de kalkverf aanbrengen. De hoeveelheid verf die je nodig hebt, giet je in een schone verfbak. Vervolgens breng je een eerste laag kalkverf op de ondergrond aan. Dat doe je met een blokkwast. Maak met de kwast mooie vloeiende bewegingen voor een levendig eindresultaat. Laat de eerste laag minimaal 8 uur drogen.

Als de eerste laag droog is, breng je een tweede laag aan. Dat doe je op dezelfde manier als de eerste laag. Bij donkere tinten kun je de eerste laag eventueel ook met een microvezel roller aanbrengen. De tweede laag breng je dan wel met mooie vloeiende bewegingen met een blokkwast aan. De tweede laag heeft 24 uur nodig om helemaal goed op te drogen.

 

Kalkverf aanbrengen op verschillende ondergronden

Volgens bovenstaand stappenplan breng je kalkverf op verschillende ondergronden aan. Kalkverf op de muur zorgt eigenlijk nooit voor problemen, zolang je maar goed voorbereid te werk gaat. Ook kan je kalkverf gebruiken voor meubels. Bij Van Beton zijn we fan van kasten verven met kalkverf. Het is zo’n meubelstuk dat je door te schilderen met kalkverf een veel langer leven geeft. Een kast waar je op uitgekeken bent tover je met kalkverf in een handomdraai om in een compleet nieuw meubel.

Wist je trouwens dat kalkverf overschilderen ook heel goed te doen is? Goed om te weten als je een ‘veranderlijk’ type bent en nogal eens wat anders wilt in je interieur.

Kalkverf kopen bij Van Beton

Wil je kalkverf aanbrengen op de muur of meubels? Dan heb je kwalitatief zeer goede kalkverf nodig waar je lang van geniet. En wil je graag een ruime kleurkeuze? Bij Van Beton hebben we een groot assortiment kalkverf in tal van donkere en lichte kleuren. Die verf verkopen we in potten van 1, 2 of 4 liter. Zo is het altijd mogelijk om precies de juiste hoeveelheid verf te kopen. Bestel je bij ons op werkdagen voor 12:00 uur? Dan heb je de kalkverf de volgende dag al in huis. Dat bezorgen doen we helemaal gratis als je vanaf € 80 bestelt.

Heb je nog vragen of advies nodig? Neem dan gerust contact op met een van de onze professionals. Zij helpen je graag.