Wil je op een of meerdere wanden in je woning verf of betonstuc aanbrengen, maar zijn ze nog niet vlak genoeg? Dan moet je daar iets aan doen om een mooi eindresultaat te krijgen. Betonstuc en verf komen alleen mooi tot hun recht op een vlakke ondergrond. Gelukkig is het niet meteen nodig om de wanden opnieuw te laten stuken. Met Ardex R1C hebben we een mooi product om de wanden en plafonds in huis vlak te maken. Maar wat is Ardex dan precies? En wanneer en hoe breng je het aan? Daar vertellen we je in deze blog alles over!

Wat is Ardex?

Ardex R1C is een product voor het vlak maken en pleisteren van de wanden en plafonds in huis. Deze wanden zijn niet helemaal vlak omdat het om een nieuwbouwhuis gaat, of omdat er eerder behang, slecht stucwerk of niet goed hechtende verf op zat. Ook na renovatie is een wand vaak niet glad genoeg om meteen met een eindproduct af te werken.

Met Ardex maak je oneffenheden glad en vul je scheuren, gaten, sleuven en naden op. Hierdoor krijg je bij gebruik van verf of betonstuc een prachtig en superstrak eindresultaat.

Hoe breng je Ardex aan?

Voordat je Ardex op de wand of het plafond aanbrengt, dien je die ondergrond eerst vuil-, vet- en stofvrij te maken. Eventuele verf-, stuc- of behangresten die er nog op zitten, moet je eerst verwijderen. Zorg er daarnaast voor dat de ondergrond goed droog is. Alleen op een volledig schone en droge ondergrond kan Ardex goed hechten.

Je begint je klus met het aanbrengen van een dunne eerste laag. Dat noemen we voorspachtelen. Vul eventueel ook voegen en gaten op. Laat de eerste laag vervolgens zo’n 30 tot 60 minuten goed drogen, voordat je de eindlaag in de gewenste laagdikte aanbrengt.

Ardex R1C maak je met water in een schone mengkuip aan. Voor 1 zak Ardex van 25 kilo heb je ongeveer 12,5 liter water nodig. Het poeder in de zak voeg je aan het water toe. Terwijl je dat doet, meng je het krachtig door elkaar. Dat doe je net zolang totdat er een gelijkmatige, pasteuze, klontvrije en stabiele mortel ontstaat. Maak niet meer Ardex aan dan dat je in 30 minuten gebruikt. Bij een temperatuur van ongeveer 20 graden is het mengsel namelijk ongeveer 30 minuten te gebruiken.

Een laag Ardex R1C kan op de wand maximaal 10 millimeter dik zijn. Na zo’n 40 minuten is de laag al droog genoeg om af te werken. Daar heb je vervolgens zo’n 20 tot 30 minuten de tijd voor, afhankelijk van de zuigkracht van de ondergrond. Dat afwerken is nodig om het oppervlak helemaal vlak te krijgen. Je gebruikt hiervoor een vlakspaan. Moet de ondergrond superstrak zijn? Bewerk de mortel dan nog een keer met een licht vochtige spons na. Dat kan tot 50 minuten nadat de laag droog is. Je kan het oppervlak dan ook eerst nog een keer schuren, om het vervolgens nog eens met een vlakspaan af te werken.

Houd bij het werken met Ardex altijd rekening met het volgende:

 • Hogere temperaturen verkorten en lagere temperaturen verlengen de verhardings- en nabewerkingstijden.
 • Het dient minimaal 5 graden boven nul te zijn in de ruimte waarin je Ardex R1C gebruikt.
 • De voordelen van Ardex

  Bij klussen in huis streef je altijd naar het mooiste eindresultaat. Een product als Ardex R1C helpt je om dat te bereiken. Het grootste voordeel is natuurlijk dat je geen professional hoeft te zijn om ermee aan de slag te gaan. Iedere doe-het-zelver kan ermee werken. Daarnaast zijn er nog een aantal andere redenen waarom Ardex zo’n fijn product is:

 • Het is spanningsarm, scheurvrij en oersterk, waardoor je lang van je vlakke wanden geniet.
 • Het is makkelijk te verwerken en hecht zeer goed aan het oppervlak.
 • Het is ook te gebruiken op tegels, gipsplaten of gipsblokken.
 • Ongeacht de dikte van de laag die je aanbrengt, is het na een dag al verder te bewerken met verf of betonstuc.
 • Het is zuinig in gebruik.
 • Ook te gebruiken in natte ruimtes zoals de badkamer.
 • Hoeveel Ardex heb je nodig?

  We stipten het hierboven al even aan; Ardex R1C is zuinig in gebruik. Voor het vlak maken van een vierkante meter wand of plafond, heb je ongeveer 3 kilo nodig. Dan gaan we uit van een dikte van 3 millimeter. Met een zak van 25 kilo heb je dus genoeg om 8 vierkante meter te behandelen.

  Ardex kopen bij Van Beton

  Zijn er wanden of plafonds in je woning die nog niet vlak genoeg zijn om met verf of betonstuc af te werken? Dan doet een laag Ardex wonderen. Bij Van Beton koop je het in zakken van 25 kilo voor slechts € 74,95. En bestel je bij ons op werkdagen voor 12.00 uur? Dan bezorgen we je producten de volgende dag al bij je thuis.

  Heb je meer dan 1 zak of nog andere producten nodig? Bestel die dan meteen mee, want de verzending is bij bestellingen vanaf € 80,00 helemaal gratis.

  Heb je nog vragen of advies nodig? Neem dan gerust contact op met een van onze professionals. Zij praten je gratis bij.